STARMO.ba News portal

FBiH: Isplata penzija, zasad, stabilna Istaknuto

Ocijenite sadržaj
(0 glasova)

Sarajevo -- Za četiri dana u Federaciji počinje isplata julskih penzija. Visina ostaje ista kao i prehodnih mjeseci, a iz Federalnog zavoda PIO poručuju da će nastojati da sve penzije budu isplaćene u tri dana. Nadležni vjeruju da će se redovne isplate moći održati tokom čitave godine, ali to su i jedine dobre vijesti. Novca za povećanje penzija neće biti, prenosi "federalna.ba".Dvogodišnji mjesečni manjak od dva posto između uplata za doprinos i isplata penzionerima u Federaciji rezultirao je deficitom u kasi PIO od 80 miliona maraka. Dobra vijest za penzionere je stabiliziranje prihoda. Već tri mjeseca su oni u nivou rashoda Zavoda PIO. "Isplata penzija će početi 6. augusta. Situacija je za nijansu bolja nego prethodnih mjeseci i učinit ćemo sve da do Bajrama isplatimo sve ili gotovo sve penzije“, kaže direktor Zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić.

U sadašnjoj situaciji, poručuju, nemoguće je ispuniti penzionerski zahtjev za povećanje penzija. Bez toga, tvrde u Udruženju penzionera, oktobarski već najavljeni protest je izvjestan. Dotakli su, kažu, dno i traže odgovorniji odnos vlasti.

Najbolja potvrda kako živi 385.000 penzionera je prosječno primanje od 353 KM mjesečno. Poskupljenja su stalna, a njihove penzije prije dvije godine povećane su tek za pet posto.

Ipak, činjenica je da u prihodima nema pokrića za traženo povećanje, što znači da bi rješenja bila bolna za neke. Među mogućim je povećanje stope doprinosa iz plaća.

Višegodišnjim maćehinskim odnosom vlasti prema ovoj generaciji penzije su sa nekadašnjih 80 do 85 posto u odnosu na plaće spale na jedva 40 posto. Nakon višegodišnjeg zanemarivanja njihovih zahtjeva za boljom disciplinom plaćanja doprinosa, vraćanju Vladinog duga od 180 miliona maraka za povoljnije penzije, izmirivanja duga od po nekoliko desetina miliona za Željeznice, zeničku Željezaru, rudnike, Agrokomerc, Gras i Hidrogradnju i oni traže brža rješenja - izmjenu Zakona o doprinosima.

Nema brige da će redovne penzionere materijalno ugroziti do 15.000 novih penzionera koji će status ostvariti po nedavno usvojenom Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata. Prihodi su im različiti.

(StarMo)

Google AdSense