STARMO.ba News portal

Švedska: Nemiri se šire Istaknuto

Ocijenite sadržaj
(0 glasova)

Stockholm -- Pojačano policijsko prisustvo i patrole čelnika lokalnih zajednica pomogli su u smirivanju nemira u Stockholmu, ali je 20 do 30 automobila zapaljeno tokom noći u siromašnom imigrantskom predgrađu i prvi put je javljeno o ozbiljnim incidentima izvan švedske prijestonice.Nemiri u Stockholmu počeli su da jenjavaju nakon što su mladi ljudi s maskama na licima tokom ove sedmice napadali škole i policijske stanice, palili automobile i gađali  vatrogasce kamenicama, saopćila je policija, prenosi "Reuters".

"Sada je mnogo mirnije - policajci i vatrogasci nisu gađani kamenicama i to je pokazatelj da se situacija smiruje. Nikada nismo imali ovakve nemire ili ništa slično tome", izjavio je glasnogovornik policije Stockholma Kjell Lindgren.

Čelnici lokalnih zajednica izašli su na ulice, obučeni u fluoroscentne jakne, u pokušaju da smire situaciju. "Bili smo prisutni na brojnim mjestima, razgovarali smo s ljudima, a mnogi građani bili su angažirani u smirivanju situacije", kazao je Lindgren. Javljeno je, međutim, o teškim incidentima izvan regije Stockholma prvi put, prenosi "federalna.ba".

U Orebru, gradu u centralnoj Švedskoj, oko 25 maskiranih mladića zapalilo je tri automobila i školu i pokušali su podmetnuti požar u policijskoj stanici, saopćila je policija.

U Linkopingu, koji se nalazi oko 200 kilometara jugazapadno od Orebra, zapaljeno je nekoliko automobila. Mladići su pokušali zapaliti školu i obdanište, saopćila je policija.

Nemiri su izazvani pucnjavom od 13. maja na 69-godišnjeg čovjeka koga su policajci ubili kada su upali u njegov stan jer su primijetili da je prijetio svojoj supruzi velikim nožem. Mediji su javili da je riječ o portugalskom imigrantu, ali policija to nije mogla potvrditi.

(StarMo)

Google AdSense